Kış Lastiği Yerine Ne Kullanılır?
Kışın sürücülerin en çok düşündüğü konulardan birisi “kış lastiği taktırmalı mıyım taktırmamalı mıyım” konusudur. Kış lastiği taktırmanın kar yağmasa bile yol tutuşunu artırdığı dolayısıyla 7 derecenin altında hava koşullarında kış lastiği takılması her zaman önerilmektedir. Ancak lastik fiyatlarının artması, senede iki kez değiştirmek için ücret ödenmesi ve lastiklerin muhafazası gibi problemlerden dolayı sürücüler kış lastiği yerine kullanılabilecek alternatifleri düşünmektedir. Bu yazımızda bu alternatifleri inceleyeceğiz. Kış lastiği yerine kullanılabilecek alternatiflerden başlıcaları dört mevsim lastik, kar zinciri, plastik kelepçe ve kar çorabıdır.
Dört Mevsim Lastiklerin Kış Performansı
Dört mevsim lastikler son zamanlarda oldukça yaygınlaşmaktadır. Bir lastiğin yaz lastiği veya kış lastiği olmasını ayıran en önemli iki unsur kauçuk oranı ve desenleridir. Bu iki unsur aracın su tahliyesini ve yol tutuşunu önemli ölçüde etkilemektedir. Dört mevsim lastikler de markasına göre farklı oranda kauçuk içermektedir. Bazı lastikler daha kış lastiğine yakın oranlara sahipken bazıları da daha yaz lastiğine yakın oranlardadır. Dolayısıyla dört mevsim lastiklerin kış performansı markasına göre değişmektedir. Örneğin Michelin, Nokian gibi lastikler daha yumuşak ve daha kış lastiğine yakın dört mevsim lastikler üretmekte ancak yaz sıcağında ve bozuk zeminde daha çabuk aşınmaktadır. Lassa ve Petlas gibi yerli lastikler ise daha sert olduğundan aşınma yavaş olsa da yol tutuşu ve konfor bakımından eksik kalmaktadır.
Dört Mevsim Lastik Kış Lastiği Yerine Geçer mi?
Her yıl iki kez lastik değiştirmek istemeyen ve genelde çok soğuk iklimde araç kullanmayan kişiler dört mevsim lastiği tercih etmektedir. Ancak bu sürücüler dört mevsim lastiğin kış lastiği olarak kabul edilip edilmeyeceğini merak etmektedir.
Türkiye’de kış lastiği takma zorunluluğu olan bölgelerde dört mevsim lastik de kış lastiği olarak geçmektedir. Dolayısıyla yönetmeliğe uygun bir kış lastiği olarak görülmektedir. Ancak yapısı gereği dört mevsim lastikler karlı ve buzlu yolda yeterli performansı sağlamayacaktır. Bu nedenle kar zinciri bulundurmak da gerekmektedir.
Kar Zinciri
Kışın karda en güvenli ekipmanlardan birisi kar zinciridir. Çünkü bir süre sonra kış lastiği de tek başına yeterli olmamaktadır. Bu durumda kar zinciri takmak mutlaka gerekmektedir. Ancak kar zincirinin soğukta yol koşullarında takılmasının oldukça zor olması, kopması durumunda araca zarar vermesi, kar ve buz dışında sökülüp tekrar takılması gibi zorlukları kar zincirinin olumsuz yönleri içerisindedir. Ayrıca bagajda yer kaplaması ve sürekli ses çıkarması gibi sebeplerle sürücüler kar zincirini yanında taşımama eğilimindedir.
Plastik Kar Kelepçesi
Son zamanlarda yaygınlaşan en pratik çözümlerden birisi plastik kar kelepçeleridir. Takılması oldukça kolay olan bu kelepçeler kolay muhafaza edilmesi yönüyle de avantajlı görünmekte, ancak patinajla çok kolay parçalanması sebebiyle pek de yararlı görünmemektedir. Kullananların yorumlarına da bakıldığında kısa mesafe için iş görse de uzun mesafeli yolculuklarda yeterli değildir.
Kar Çorabı İşe Yarar mı
En yeni uygulamalardan birisi de kar çorabıdır. Nano teknoloji ile üretilen kar çorabı işe yarar mı sorusuna bir kullanıcı olarak evet diyebilirim. Kış lastiği ile aynı performansı gösteren Matte kar çorabını deneme fırsatı buldum. Takılmasının ve muhafazasının pratik olması ve yaşadığım bölgenin ılıman olması sebepleriyle tercih ettiğim Matte kar çorabını tatilde kullandım ve gerçekten çok basit bir şekilde takılabildiğini gördüm. Karlı bölgede yavaş bir şekilde kullandığımda aracım hiç kaymadı. Dolayısıyla çok kış şartları görmeyen bölgelerde yaşayanlara pratik bir çözüm olarak kar çorabını tavsiye ederim.
Kar Çorabı Yorumları
Kar Çorabının sağladığı avantajlardan bahsettim ancak bazı yorumları da göz önünde bulundurmak gerekir. Öncelikle kar çorabı kış için tek başına yeterli bir çözüm değildir. Ancak kısa mesafede ortalama 15-20 km hızda size çözüm sağlayabilecek bir alternatiftir. Bunun dışında çok daha uzun mesafede karlı veya buzlu yollara maruz kalacaksanız kesinlikle kış lastiği gerekmektedir.
Kar çorabı 15-20 kmden hızlı gidildiğinde lastikten çıkıp rotlara zarar verebilmektedir. Aynı şekilde lastik ebatına uygun olmadığında da çıkma ihtimali fazladır.
Kar çorabını kar veya buz olmayan yolda kullandığınızda veya yoğun patinaj yaptığınızda yırtılma ihtimali yüksektir. Bu durum zincir için de geçerlidir hatta zincir koptuğunda aracınıza zarar verecektir.
Kar çorabını takarken dikkat etmeniz gereken önemli bir konuda yönünü doğru takmaktır. Çorapta gösterilen yönde takmadığınızda çıkma ihtimali oldukça yüksektir.
Kar çorabını kullandıktan sonra yıkayıp kurutup kılıfında saklamanız ömrünü artıracaktır.
Bir yorum yazın...